Hot Topics in OS & DS

4-6 pm

EN 360

Heiß, Richling, Schröter

Please follow updates at ISIS .

Anrechenbarkeit

Informatik (Diplom): Studiengebiet BKS
Informatik (MSc): Wahlpflicht im Modul MINF-SE-EOS
Technische Informatik (Diplom): Fächerkatalog Technische Anwendungen
Technische Informatik (MSc): Wahlpflicht im Modul MINF-SE-EOS

Registration

You can't register for this course anymore.

Content

Eine ereignisgesteuerte Architektur (EDA) ist ein Architekturmuster, das auf der Erzeugung, Detektion und Verarbeitung von Ereignissen basiert. EDAs ermöglichen damit die Realisierung von lose-gekoppelten Softwarekomponenten und Services. Vorteil dieser Entkopplung ist es, dass auch große Systeme beherrschbar bleiben und bessere Skalierbarkeitseigenschaften aufweisen. Deshalb finden sie zunehmend im Unternehmensbereich Anwendung. Das Seminar behandelt Grundlagen und aktuelle Entwicklungen im Bereich von EDA. Weiterhin wird auf das Verhältnis zur serviceorientierten Architektur (SOA) eingegangen.

An event-driven architecture (EDA) is a software architecture pattern that is based on the production, detection, consumption of, and reaction to events. EDA is predestinated to implement loosely coupled software components and services. Loosely coupling results in better scalability according to rising complexity in business processes. The seminar discusses basic concepts and current topics in EDA. Furthermore we investigate the relation to service-oriented architectures (SOA).

Target Group

Students of “Informatik” or “Technische Informatik” in the 7th semester (or higher).

Prerequisites

Successful participation in the basic course “Betriebssysteme“.

Preparatory Meeting

April 14th, 4 pm, EN 360

Requirements

• active continuous attendance
  • oral presentation
  • seminar paper

Organization

In the preparatory meeting(s) the topics are introduced and assigned. Besides the scientific contents, we emphasize on presentation techniques. An introduction on how to prepare and perform a (scientific) presentation and how to write a paper will be given at the beginning. After each student talk, there will also be a discussion about the presentation quality (rhetoric, slide layout, talk organization) to provide a feedback to the student presenting.
All presentations will be video taped. Each recording will be handed over to the individual student for personal use. The seminar papers must be completed by the end of the lecturing period and will be made available in the web.

References

To be announced in the preparatory meeting.

Hans-Ulrich Heiss
Raum EN 353